Programma donderdag

Programma vrijdag

 

Totaal Overzicht per Thema

Persoonlijk Groeien

Experimenteren | Demonstreren | Inspireren

Ontdek de Trump in jezelf | Judith Budde &  René Meijer – het Balkon
Ook zo verbijsterd over hoe de Amerikaanse president optreedt? Snap jij het? Is die man helemaal maf of ben ik nu zo dom? En begrijp je waarom Poetin en Erdogan de zaken zo aanpakken? Deze workshop gaat niet over politiek. Maar wel over je inleven in anderen. En ook over wat je kunt leren van wat je in een ander veroordeelt.
Kun je je verplaatsen in anderen waar je het helemaal mee oneens bent? Of die dingen doen die je verwerpt, zelfs verafschuwt? Vaak raakt dit aan wat je in jezelf afwijst, je eigen schaduwkanten. Inlevingsvermogen is de kunst, in de schoenen van de ander te gaan staan en vanuit zijn of haar perspectief te kijken. Dat valt niet altijd mee, want je eigen referentiekader is leidend en vaak een groot obstakel.
In deze workshop ontdek je wat het oplevert als je je eigen schaduwkanten aan het woord laat. We onderzoeken wat inlevingsvermogen inhoudt en waarom het soms zo moeilijk is. En of er ook grenzen zijn. Een zoektocht met ingrediënten uit mentaliserend coachen en Voice Dialogue.

Beeldend vertellen | Ailun Elzenga – Nationale Vertelschool
Wil je leren een verhaal beeldend te vertellen zodat je luisteraar geboeid is? Wil je een verhaal inzetten binnen je werk maar weet je niet hoe het te brengen? Verhalen vertellen doet iedereen maar hoe doe je dit pakkend?
In deze workshop gaan we spelenderwijs een verhaal beeldend maken en zullen we ontdekken wat de kracht is van het gebruiken van de ruimte, zodat in een paar simpele stappen je verhaal meteen body krijgt. Vertelplezier staat hierbij centraal en je zult merken dat je d.m.v. een verhaal zichtbaar kan worden in wie je bent. De workshop is ervaringsgericht en wordt gegeven door een docent van de Nationale Vertelschool.

Het Bedriegers Genootschap | Marjolein de Jong – Energia
Het Bedriegers Genootschap, het grootste wereldwijde Genootschap onder hoogopgeleide ambitieuze en gedreven mannen en vrouwen. Het is een geheim Genootschap! De meeste leden weten van elkaar niet dat ze lid zijn. Alleen mannen en vrouwen die regelmatig de angst hebben dat ze door de mand gaan vallen, dat ze te hoog gegrepen hebben en/of dat de buitenwereld door gaat krijgen dat ze HET helemaal niet kunnen, hebben zich aangesloten. Als erelid heb ik de missie om het Genootschap uit de geheime sfeer te halen en het aantal leden te reduceren tot nul! Denk jij nu; “Volgens mij ben ik ook lid… ook ik denk vaak dat ik te hoog gegrepen heb, dat ik door de mand val, dat ik niet goed genoeg ben….” dan is dit het moment om je lidmaatschap openbaar te maken! Ik ga je voor….ik deel mijn verhaal, mijn angsten. Ik laat mijn masker vallen met als doel jou te inspireren dat ook te doen! Heb jij de moed om jouw angsten en gedachten te delen met mij en andere leden, waardoor jij weer een inspiratiebron voor andere leden wordt? Dan zie ik je bij het Bedriegers Genootschap!

Stoppen met doorgaan | May Ing Tan & Wilma van Leeuwen – EssentieCoaching

Misschien ken je het wel; het gevoel dat je geleefd wordt, dat je van het ene in het andere rolt, werk, familie, belangrijke zaken, leuke afspraken, zelfs tijd voor jezelf. Maar toch… het bevredigt niet, je blijft moe en je zou willen dat het anders kon maar je weet niet hoe.
Stoppen lijkt zo makkelijk, maar is dat vaak niet. Angst voor wat er dan gebeurt weerhoudt ons. Je weet niet wat je tegenkomt. Een repeterend verhaal van oude patronen en gedachten blijft in stand. Dus blijf je doorgaan in hoe het was.
In deze workshop spreken we je vermogen aan om te stoppen. Niet perse een groots en meeslepend stoppen met je baan, je project of zelfs je relatie. Nee, allereerst een stoppen in jezelf. Stoppen met doorgaan. Klein en subtiel. Er komt een kleine kier in die door-malende werkelijkheid. Even ruimte voor ‘stilstaan bij’: voelen wat er werkelijk gaande is, weer in vrijheid kijken naar je zelf. Je ervaart de spanning én jouw vermogen om daarin keuzes te maken. Zo ontstaat er ruimte voor nieuw leven. De energie gaat weer stromen.

Tegenspel als interventie – Peter Berkhout Werkplaats De Daad
Gebruik je spel in werksituaties? Als trainer of coach houd je het overzicht, je blijft buiten de situatie. Durf je er ook in te stappen en te vertrouwen op je improvisatievermogen? Soms kan tegenspel een krachtige interventie zijn. Hoe herken je deze momenten? Hoe kom je weer terug in de positie van begeleider? Je eigen spelvaardigheid is een grote hulp in de begeleiding van je deelnemer(s). Eigenlijk is je spel dichterbij dan je denkt. Want je leeft je in, je voelt mee en je verplaatst je in verschillende posities. Door als speler vrijer te zijn en beter te weten wat je doet, verleid je de deelnemer(s) gemakkelijker om op te staan, te oefenen en in beweging te komen. Spelervaring is niet relevant, iedereen kan meedoen!

Jouw logo als klantenmagneet | Attie Schipper – DE LIJN
Het geheim van De Lijn. Bevlogen creator van de Zandbak huisstijl, Attie Schipper, deelt in deze actieve workshop haar geheimen met je. Wat maakt dat een logo of beeldmerk ‘klopt’? Dat het in één beeld samenvalt wat jij bent en wilt uitstralen? Wat doet vorm en kleur daarin? Waarom werkt het ene logo wel en het andere niet?  Na deze workshop ga je geheid anders kijken naar kleuren, naar vormen, naar logo’s en misschien wel naar jezelf als ondernemer.  
Sluit jouw logo wel aan bij jouw product, dienst of doelgroep? Op een speelse, intuïtieve manier ontdek je al werkende met kwast, verf, vorm en kleur welke signalen jouw logo uitzendt zonder dat je je daarvan bewust bent. Voortaan kun je elk logo “lezen” en beoordelen op de juiste uitstraling. Schildertalent is niet nodig.

Durf te falen | Remco van der Drift – Instituut voor Faalkunde
Welke fouten durf jij te maken in je leven? Waar ben jij bereid voor op je bek te gaan? Dat je leert van je fouten is een enorm cliché. Maar dan moet je ze wel kúnnen maken. Mogen we wel falen van onszelf en onze omgeving? Nee! Dat komt omdat het ons ontbreekt aan foutenmakenmoed: het verwelkomen van dat wat meestal niet welkom is. En dat is zonde omdat 
foutenmakenmoed je helpt je volledige potentieel te benutten. Deze workshop helpt je om deze foutenmakenmoed te ontwikkelen ; moed om een andere mindset aan te nemen, gericht op leren en ontwikkelen. Beleef het in een sprankelende, actieve, grappige en bovenal leerzame workshop. Een combinatie van lachen & leren.

DDD, doe jij het al? Kies je strategie uit 3… | Joke van Alten & Sibrenne Wagenaar
Het draait deze dagen om het delen van kennis en kunde, nieuwe inzichten en innovatieve methoden. Maar waarom zou je jouw kennis en kunde delen? Met wie zou je dat willen doen? Hoe vinden vakgenoten jou? Aan de hand van drie strategieën kies je je eigen deelvoorkeur. En we leggen een basis voor het opbouwen van een betekenisvol netwerk. DoenDenkenDelen!

DE TIJD VAN JE LEVEN | Johannes & Dominique Bloemsma – Nourishing Destiny
Hoe zou jouw leven of organisatie eruitzien als jij voortaan wist welke veranderingen eraan zitten te komen? Of nog beter: hoe jij op basis van die kennis voortaan de meest vruchtbare beslissingen zou kunnen maken? Het klinkt als toekomstmuziek, kennis over de toekomst. Maar na het bijwonen van deze unieke bijdrage op de Zandbak door deze twee jonge ondernemers zul je met grote verwondering achterblijven. Ze hebben namelijk de code van de tijd ‘gekraakt’ en staan op het punt met dit volstrekt nieuwe model wereldwijd door te breken. Tijdens deze intensieve workshop leer je hoe dit model werkt, plus wat jouw eigen karakter, en/of bedrijfsstructuur, is en hoe dit zich in dit roerige jaar verder gaat ontwikkelen. Ben je bereid innerlijk kippenvel te krijgen? Wees er dan gauw bij, want deze workshop is de parel die je zocht.

De biechtbox – van fout tot leerervaring | Kirste den Hollander & Mariel Rondeel
Een fout is een onverwachte afwijking van het gewenste of verwachte resultaat. Maar de vraag is wat je er mee doet. Al hoewel de consequenties van een fout vervelend kunnen zijn, is het waardevol om naar de fout alleen te kijken. Want dan zie je de mogelijkheden voor verandering. Wanneer je de fout in de biechtbox bespreekt vorm je deze om tot een leerervaring. Tijdens onze workshop gaan we gaan samen aan de slag met een concrete tool om in gesprek te gaan over fouten. Je krijgt niet alleen de mogelijkheid met de biechtbox te oefenen tijdens de Zandbak. We geven je ook alle materialen mee om in je eigen praktijk aan de slag te gaan.

Lessen uit het leerlab | Tica Peeman – VIStrainingen
Wij organiseerden en volgden ons eerste eigen LeerLab. Voor nieuwe inzichten en verse kennis. In LeerLab #1 haalden we toppers binnen uit de wereld van: breinleren, didactiek, ervaringsgericht werken, generatieleren en gamification. We hebben allerlei lessen geleerd en inzichten opgedaan die wij zelf alweer in ons werk toepassen. Die lessen dragen we graag en interactief over aan jullie. Kom meedoen!

Upgrade jezelf met rake vragen | Siets Bakker – Rake Vragen
Rake vragen brengen je naar de onderstroom. Ze brengen je op het spoor van de oorsprong van wat er gaande is. Het is een lichte, speelse manier van vragen stellen die je heel gemakkelijk kunt toevoegen aan alles wat je al weet en kunt. Zo haal je eruit, wat erin zit. Het werken met Rake Vragen is niet moeilijk, maar je moet er wel wat van weten. In de workshop leer je de basics. Je hebt én een nieuwe tool én gegarandeerd nieuwe oplossingsmogelijkheden voor iets dat je bezig houdt.

Filosofie van de Vrijheid | Wim Wolbrink – De Nationale Vertelschool
Verhalen gaan over de ontwikkeling van de mens. Filosofie doet dat eigenlijk ook. In deze Zandbak integreren we persoonlijke verhalen met de Filosofie van de Vrijheid van de Oostenrijkse filosoof doctor Steiner. Bij verhalenverteller en verteldocent Wim Wolbrink heeft het bestuderen van dit boek geleid tot helder denken, een sterk onderscheidingsvermogen in allerlei dagelijkse zaken en nog meer liefde voor en inzicht in de medemens. “Als ik in De Zandbak iets van deze vier grote geschenken aan jullie kan meegeven ben ik meer dan tevreden.”
In de workshop gaan we op zoek naar verhalen uit ons eigen leven die het thema ‘vrijheid’ verduidelijken. Ten tweede zullen wij met een creatieve opdracht een tekst uit het boek verlevendigen. Tot slot verkennen we met een ‘Goetheaans-gesprek’ (waarin iedereen evenveel kans krijgt om te spreken) het thema ‘vrijheid’.

Your mind on fire! | Jennifer van Vuuren – Savant Learning Partners
Mensen met een Growth Mindset geloven dat zijzelf en anderen ontwikkelbaar zijn. In deze workshop gaan we die mindset ‘aansteken’. Je
doorloopt drie fasen: hout verzamelen (bewust worden), het vuur aansteken (ontwikkelen), het vuur verspreiden (inspireren). In de eerste fase ‘hout verzamelen’ leer je wat we bedoelen met leermindset; we gaan hout verzamelen om het vuur voor de Growth Mindset aan te steken. In de tweede fase ‘het vuur aansteken’ leer je de eigen mindset herkennen en bevorderen; we gaan het vuur voor de Growth Mindset aansteken. In de laatste fase ‘het vuur verspreiden’ gaan we aan de slag met manieren voor het herkennen en bevorderen van de mindset bij anderen; we verspreiden het vuur voor de Growth Mindset. Doe je mee?!

Help, ik moet met mijn kind in gesprek! | Gerrit van de Vegte – Oplossingsgericht Werken
In deze workshop ga je aan de slag met de methode Kids Skills. Met deze skills leren kinderen hun problemen op lossen. Aan de hand van casuïstiek word je uitgedaagd zelf te experimenteren met deze kennis en vooral plezier te hebben. Centraal staat hoe je een gesprek met een kind kan hebben over een probleem en hoe je het praten kan omzetten in praten over de te leren vaardigheid. O ja… ze zijn in veel gesprekken bruikbaar! Ik zie je in mijn workshop.

Help! Een Knowmad in mijn organisatie! | Joitske Hulsebosch
Knowmads zijn de professionals van de toekomst. Zij verwerken en verwerven op een andere manier informatie dan we doorgaans gewend zijn. In deze workshop gaan verschillende generaties battlen in slimme manieren van knowmadisch werken. Je krijgt een concrete groepsopdracht met generatiegenoten. Wie heeft de beste oplossing en hoe hebben ze dat gedaan? Na de battle gaan we dit analyseren om van elkaar te leren, maar ook te leren over generatieverschillen.

Je lichaam als bron van informatie en wijsheid | Margreet Ubels - Acupunctuur Twente
Jade hal, Purperen, Bloemenbaldakijn… Hebben we het hier over toeristische attracties op een verre vakantiebestemmingen? NeHet zijn namen van acupunctuurpunten en je treft ze aan op je eigen lichaam. Maar hoe goed ken jij je lichaam eigenlijk en hoe belangrijk vind je dat? In onze westerse samenleving zijn we geneigd om vooral vanuit ons hoofd te leven. Echter, ons lichaam is de basis van onze gezondheid en al onze ervaringen. Het bevat een schat aan informatie en innerlijke wijsheid; maar hoe ontsluit je deze kennis? Daarvoor heb je een sleutel nodig. In deze workshop leer je hoe je met de oude geheime kennis van de Taoïsten en de Chinese Geneeswijze een andere kijk op je lichaam en gezondheid kunt ontwikkelen. Zodat ook jij voortaan die bron van informatie en wijsheid kunt aanboren. Leer meer energie te ervaren én te sparen. En ervaar hoe je nooit meer hetzelfde naar je lichaam zult kijken!

Connecting the Dutch Caribbean dots – Carla Hueck Martina, Experentia
Van koude grond naar warme stranden…Interculturele uitwisseling is al zou oud als de weg naar Rome. In dit geval de weg naar de Nederlandse Cariben! Al heel lang kom ik – als directeur van trainingsbureau Experientia op Curaçao – jaarlijks naar Nederland om geïnspireerd te worden op mijn vakgebied. Als gedreven professional ga ik op zoek naar nieuwe inzichten die mij helpen mijn vakmanschap steeds weer een beetje te vergroten. Steeds vaker denk ik; hoe kunnen we ervoor zorgen dat leiders, teams, HR-professionals, collega-trainers/ -coaches meer op Curaçao en de omringende eilanden, net als ik, op Curaçao zelf, geïnspireerd kunnen worden op hun vakgebied? In deze workshop gaat het om de verbinding maken met de dutch caribbean ten aanzien van kennis en kunde. Communiceren en samenwerken over de grenzen. Hoe kunnen we onze kennis en ervaring uitwisselen en elkaar sterker maken? Het is een uitdaging waarbij interculturele vaardigheden naast de kennis en kunde van enorm belang is. Het gaat in de workshop om een wederzijds spel met de interculturele communicatie, uitwisseling en samenwerking. Wat zou jij te bieden hebben aan de bovengenoemde doelgroep bij ons in de Cariben? Samen gaan we kijken hoe we dit handen en voeten kunnen geven. Sta jij straks ook een workshop te geven op Mambo Beach?

Persoonlijke thema’s als muze | Paul van Olffen – de Vrijplaats
Een thema of een vraag die je (mogelijk al langer) bezighoudt vormt de muze voor een muzikaal onderzoek. Spelenderwijs (letterlijk, met behulp van vele muziekinstrumenten) verkennen we op creatieve wijze het thema. Het is daarbij goed mogelijk dat de groep hierbij wordt ingeschakeld, bijvoorbeeld om de werking te versterken of ter ondersteuning van wat er gebeurt. Ik help je om de ervaring woorden te geven, zodat ervaring ook bewustzijn wordt en bewustzijn kan je aanzetten om keuzes te maken en gewenst handelen te ontwikkelen. Het werk met de muziek is speels en vaak ontroerend. Het is altijd mooi werk.

Get your Guts! Dirigeer je eigen leven | Hilde Bolt & Ronald Becker – Hart & Ziel Consult & Perstretto
Tijdens deze workshop gaan we je uitdagen om naar je eigen lichaam te luisteren, je eigen ‘Guts’ te laten spreken. Wat is ‘Guts’ eigenlijk voor jou? Is het lef, luisteren, handelen of juist stil durven staan? We gaan bewegen, spelen, experimenteren, geluid maken en je creativiteit prikkelen, zodat je dit weer mee kunt nemen naar je eigen leven, waarin jij je eigen dirigent bent.

Jezelf waarnemen vanuit verschillende dimensies; een sjamanistische ervaring | Sietske van der Broek – Humming Blue Whale
Wanneer je je mee kan laten nemen met de drum, kun je een reis in jezelf maken. Zo krijg je de gelegenheid om vanuit verschillende dimensies jezelf en je omgeving waar te nemen. Vanuit deze gelaagdheden krijg je een andere kijk op je persoonlijke groei en ontwikkeling, zowel inhoudelijk als op organisatie niveau. Deze activiteit is gericht op het waarnemen van je kwaliteiten, je mogelijkheden te verbreden en deze in te zetten voor zowel persoonlijke als organisatorische doeleinden.

Taiji Dao; meditatie en beweging | Paul Grefte – San Qi Dao
Taiji Dao is gebaseerd op de Taiji Quan. Je leert in Taiji Dao op een zachte en aandachtige manier te bewegen. Je brengt lichaam en geest in balans. Het is meditatie in beweging. De oefeningen vormen geen zware belasting voor het hart, de longen, de spieren of de botten maar de lenigheid, soepelheid en coördinatie van het lichaam verbeteren wel. Taiji helpt o.a. artritis en osteoporose te voorkomen, het stimuleert de botopbouw maar helpt bijvoorbeeld ook tegen stress en hyperactiviteit. Het verbetert de coördinatie van het lichaam en helpt om spanningen in het lichaam los te laten. In deze workshop laat ik je hier mee kennis maken.

Team Leren

Experimenteren | Demonstreren | Inspireren

Verhalen Vertalen | Remko Sietsma & Mondo Leone – Het Verhalenvertaalbureau
Het idee ontstond tijdens de vorige ‘Zandbak’. Na het hilarische en spannende verhaal (De Schat van Mondo Leone – vraag maar aan mensen die er vorig jaar waren) dat filmmaker en muzikant Leon Giesen als avondprogramma had verteld. Remko Sietsma, van Outing Holland, stapte op hem af en zei: misschien moeten wij eens iets samen doen…?!
En de paar keer dat ze dat daarna hebben gedaan smaakten zo naar meer voor alle partijen dat ze nu ook samen – terug waar het begon – in ‘De Zandbak’ staan. Leon de verteller, Remko de vertaler. Een spraakmakende combinatie. Leons inspirerende verhalen en aanstekelijke verslagen van avonturen in de wereld van alledag, openen deuren in de harten en geesten van de luisteraars, die vervolgens samen met Remko gaan kijken naar wat er achter die deuren te vinden is.

Biechtbox | Mariel Rondeel & Kirsti den Hollander, Kessels en Smit
Kirste en Mariél hebben onderzoek gedaan naar de vraag HOE we kunnen leren van fouten. Zij ontdekten dat voor veel mensen fout zitten precies hetzelfde voelt als goed zitten. Je hebt het vaak niet door totdat iemand je feedback geeft of erger nog: de buitenwereld je keihard afrekent op je fout. Een van de sleutels is naar hun idee om op zoek te gaan naar het effect van je acties. Om te achterhalen wat nu de crux is van een krachtig proces van reflectie, zijn ze gaan experimenteren met de ‘Biechtbox’. Dat experiment leidde tot mooie en bruikbare ontdekkingen. Vandaar dat het een vervolg krijgt op zomerfestival De Zandbak, deze keer in een echte biechtstoel, zo een waarin onze ouders hun fouten bespraken. Kom ervaren hoe jij van je fouten kunt leren en kom ervaren hoe je anderen ‘de biecht af kunt nemen’.

De Kracht van het Verschil | Marten Bos
Diversiteit speelt een rol in de privé – , de beroeps en de maatschappelijke omgeving. 

De verscheidene identiteiten en omstandigheden zijn aanwezig in de cliënt/professional relatie, in ontwikkelingen en posities binnen organisaties, binnen het ‘op de markt brengen’ van diensten en producten. Word de cliënt gezien als object: De patiënt, de man, de vrouw, de allochtoon, de homo, de gehandicapte, de gelovige, etc.? Of als subject: een totaal (holistisch) persoon die meerdere van deze identiteiten in zich draagt? 
Gedraagt de aanbieder zich als ‘de ambtenaar’, ‘de arts’, ‘de politie’, ‘de therapeut’? Of als een professional die meerdere kanten in zich heeft en zich kan verbinden. 
Om deze continue ‘identiteitendans’ door te krijgen en de sturingsmechanismen hiervan meer bewust te kunnen ervaren, de regie te nemen of te laten, zijn de ‘diversiteit kaarten’ als instrument ontwikkeld. In deze workshop maak je er kennis mee.

Gesprek op voeten | Yvonne Lemmens – Hartelijk Gefaciliteerd

Beleef de zandbak nog intenser! Neem 20 minuten de tijd om samen met anderen te reflecteren op wat je geleerd hebt in de workshops of van de activiteiten. Wat vind ik er nu eigenlijk van? Wat is de zienswijze van anderen? Kom mentaal en fysiek in beweging en ontdek de wijsheid van jezelf en die van de groep. Breng je mening in beweging en doe mee met een ‘gesprek op voeten’. En maak ook kennis met deze werkvorm uit de Deep Democracy benadering.

Haal het beste uit teamsamenwerking! | Karin Derksen – KADE
We werken steeds meer in teams, vragen worden vaak zo complex dat één individu niet meer over alle benodigde kennis en kunde beschikt. We veronderstellen dus dat we samen beter antwoord kunnen geven op complexe vragen. Dat lukt veel teams echter niet zomaar. Ze hebben ‘teamontwikkelruimte’ nodig om het beste resultaat uit hun samenwerking te halen. In de workshop maak je kennis met het model van teamontwikkelruimte. Je leert hoe je met een team teamontwikkelruimte maakt en welke interventies je kunt inzetten om de teamontwikkelruimte in een team verder te versterken. Je krijgt ook inzicht in welke rol jijzelf graag pakt in een team en wat je kwaliteiten en valkuilen daarin zijn. Tot slot leer je hoe leiderschap van invloed is op teamsucces en hoe teams het leiderschap in hun team kunnen beïnvloeden

Een ervaringsgerichte blik op patronen | Peter Berkhout – Crux Creaties
De leider: “Hoe meer ik zeg dat ze zelf verantwoordelijk zijn, hoe meer ze naar mij gaan kijken. Hoe meer ik loslaat en de verantwoordelijkheid geef, hoe meer ze zeggen dat ik sturing moet geven. Hoe meer ik sturing geef, hoe meer ik hoor dat ik te sturend ben”. In de overgang naar zelforganisatie doe je het nooit goed.

A.d.h.v. filmbeelden verkennen we de ambigue verwachtingen en de circulaire patronen rondom leiderschap. Je leert de basisbegrippen uit het systeemdenken. Vervolgens experimenteren we met het bevestigen en doorbreken van patronen. “Je gaat het pas zien als je het doorhebt.”

Argentijnse tango als metafoor voor leiden en volgen | Frieda en Hans Boekel – Steldat
In ieder team is er sprake van leiders en volgers. Via de Argentijnse tango beleef je leiden en volgen op een geheel andere wijze. Welke partner kies je? Hoe neem je de leiding? Durf je je te laten leiden? Hoe stem je af met de ander, als die niet volgt of niet goed leidt? We gaan experimenteren, ervaren en vooral plezier beleven met elkaar. Laat je meevoeren op prachtige muziek, ontdek jouw eigen leider- en volgersrol of kies bewust eens voor een andere rol. Uiteraard leggen we een link met de praktijk in de eigen organisatie.

Playshop Feedback met Bubbels | Bart Durand – Monsieur Bart
Kom samen met Monsieur Bart (De BellenBaas) je empathische en communicatieve vermogens ontdekken, evalueren en vergroten door het maken van prachtige reuze zeepbellen. In teams van 3 personen ga je mega zeepbellen co-creëren. Dit ga je doen met een paar uitdagingen waardoor verschillende 21ste -eeuwse vaardigheden gebruikt moeten worden, zoals samenwerken, communiceren, kritisch denken en probleemoplossend vermogen. Ook doet het een beroep op je empathische vermogen en oefen je in het geven en ontvangen van feedback. Verder is het ook nog gewoon heel leuk om te doen.
Monsieur Bart is een trainer en facilitator Creatief denken en doen, gespecialiseerd in Serious Play. Met een grote voorliefde om samen met anderen Bellen te maken die “knappen van mooiigheid.”

Darkroom do’s & dont’s | Sabine Mastwijk – Outing Holland
Wat wordt er zichtbaar in het onzichtbare? Gezegd is dat mensen voor 93% non-verbaal communiceren. Welke impact heeft het op de dynamiek en interactie in de groep, als een groot gedeelte daarvan wegvalt? Wat wordt er zichtbaar, hoorbaar en voelbaar en wat blijft verborgen? Zomaar een paar vragen die tijdens deze workshop worden beantwoord. Ervaring leert! De workshop wordt gegeven in een heuse Darkroom, waarbij je dialogen aan zult gaan en je opdrachten zult doen. In hoeverre ben je in staat om los te laten en hoe authentiek durf jij te zijn in het donker (en in het licht)? Hoe verbindt jij met anderen als het zicht wegvalt? Hoe kun jij dit instrument zelf inzetten voor je eigen team? Of als trainer of coach bij thema’s als leiderschap, samenwerken en communiceren? Kom het onbekende met ons verkennen. Less is more: open your ears and see!

Samenwerking ontrafeld: Ontwikkel je eigen team(s)! | Thijs Rijnbergen & Jaco van der Schoor – Mensen in Bedrijf & TeamQ.org
Wil jij weten wat er in jouw team speelt en wat je zelf kan doen om je team een flinke boost te geven? In deze workshop dragen we 1x onze 15 jaar ervaring met teamontwikkeling aan je over! Nou ja, in ieder geval meer dan 50 werkvormen die wij door de jaren heen ontwikkeld hebben om teams effectief te maken. We laten je ervaren hoe je snel de effectiviteit van een team in kaart brengt en zelf verbeteracties inzet. Je gaat naar huis met een goed gevulde toolbox voor teamontwikkeling!
Voor wie vraag je? Voor teamleiders die hun team zelf willen ontwikkelen! Teamcoaches en HR-professionals op zoek naar inspiratie zijn uiteraard ook welkom.


Hoe zou jij het nou aanpakken in dit team? | Gonnie Kugel
Hoe intervenieer jij als teamcoach? Wat is eigenlijk een ‘goede’ interventie? En wat maakt nou dat je een voorkeur hebt voor bepaalde interventies en andere bijna nooit inzet?
Met ons model kijken we systematisch naar het team en maken dan specifieke keuzes waarmee we het team ondersteunen. Dit zijn bijna altijd groepsinterventies. Eén daarvan is de ‘waardevrije’ interventie, waarbij je als teamcoach jouw meningen en oordelen achterhoudt en alle teamleden zich uit kunnen spreken over hetgeen er ‘echt aan de hand is’. Zo’n teamgesprek maakt duidelijk of het team verder kan samenwerken en wat hiervoor nodig is.
Tijdens deze workshop krijg je als teamcoach inzicht of jouw interventie-repertoire een APK nodig heeft.

Een proeverij van Scrum | Ria van Pelt
In de IT is het toepassen van scrum geen vraag meer, daar wordt al jarenlang gescrumd. 

Scrummen hoort bij het agile werken wat staat voor wendbaarheid. Steeds meer organisaties omarmen Scrum als effectieve werkmethodiek. Er wordt gescrumd in de wereld van de communicatie, de financiële wereld, de zorg, het onderwijs en de gemeente. Samenwerken krijgt focus en wordt transparant; teams werken zelf-organiserend. Dus meer doen in minder tijd, betere resultaten, meer werkplezier, dat brengt scrum. Ja, scrummen kun je leren. Wil je wat weten over en proeven van scrum, dan ben je welkom. 
Ria van Pelt is HR professional, teamcoach en gecertificeerd scrum master. Ze is werkzaam voor scrum@school for professionals.

Kijk je grootste tegenspeler in de ogen! | Willien van Dam – De Verkenner
Je ziet dat er wat leeft in de groep, maar hoe krijg je dat boven tafel?
Hoe kun je op een snelle en effectieve manier mensen losmaken? Gebruik het metafoor!
Met meer openheid in jouw training krijg je de onderstroom naar boven en weet je wat er leeft in je groep. Daarmee ontstaat er samenhang en verbinding en krijg je de uitdagingen en krachten in het team goed in beeld!
Met de Zeven Raadgevers, een wijs team van bespeelbare dierpersonages, laat ik het jou als trainer eerst zelf ervaren. Daarna geef ik je tips hoe je zelf met (dier)metaforen (in beeld of verhaal / storytelling) kunt werken. Verhalen en metaforen hebben een ongekende kracht om mensen ‘uit hun normale manier van denken’ te zetten. Laat mensen op verhaal komen!

Je lichaam als anker, jij in je kracht | Dorine Zwaan, Saskia van den Broek & Anneke van Holstein
Als coach en masseur is het belangrijk om bij jezelf te blijven, goed te aarden en vanuit daar contact te maken met de ander. Wij laten jullie in een oefening van circa 45 minuten ervaren hoe je dit bij jezelf en de ander kunt versterken. Je gaat dus zelf aan de slag met onze mooie Boom- oefening om zo aan te raken en (aan)geraakt te worden.

Overgave naar wat er is | Emmalia Bijker - Yogaschool Emmalia Bijker
Soms willen wij te veel. Wij gaan dat wat we wensen, eisen van onszelf. Het lichaam gaat dan gebukt onder een dwingende levenswijze. Mag het van jou wat minder zijn en liefdevoller? In overgave kunnen we in het moment zijn en meestromen met wat er gebeurt. We verlangen er naar om onszelf te mogen zijn, waarbij we gevoelens niet meer vasthouden, maar ze kunnen uiten en delen. Overgave is te vergelijken met een eend, een sterk dier, die zich laat dragen door een stromende beek, onbekend waarheen. Hij hoeft zich niet vast te klampen aan de oever en kan eruit stappen als ‘ie wil. Hij laat zich niet meesleuren. Hij behoudt in ware overgave zijn eigen kracht. Een zeilreis rond de wereld heeft mij geleerd dat de natuur sterker is dan mijn eigen kleine willetje. Buigen wordt er gevraagd. Zoals een rietstengel die van zichzelf sterk is, maar wel meebuigt in de wind. Ben je bereid om de mindere kanten van jezelf te accepteren? Je controle, overdreven doordenken en haarfijne planning los te laten? Kom dit dan ervaren en onderzoeken met Chakra Yoga.

Organisatie Ontwikkeling

Experimenteren | Demonstreren | Inspireren

Als ik in jouw schoenen zou staan | Peter Rombouts – Inter-motion
De afsluiting van De Zandbak wordt zeer bijzonder. We gaan de slag met ‘kinesthetische empathie’ wat betekent om in de beweging van een ander te stappen. Het is een vorm van non-verbale communicatie waarbij de ‘beweeg-redenen’ van jezelf en anderen zichtbaar worden gemaakt. Wat vraagt het om jezelf zichtbaar te maken en jezelf op het spel te zetten? Wat beweegt de ander(en)? En hoe kom je in afstemming en hoe vertaal je dat naar feedback en feedforward?

Dit onderdeel wordt gegeven door niemand minder dan Peter Rombouts. Peter is veranderkundig organisatie-adviseur, trainer en coach én drievoudig wereldkampioen Argentijnse Tango. Hij werkt met beweging als niet-talige interventie in het begeleiden van mensen, teams en organisaties.

Spelen met perspectieven uit de natuur! | Bowine Wijffels – BiomimcryNL
Ik benut de natuur als inspiratiebron voor samenwerking, organisatieontwikkeling en het vormgeven van de nieuwe meer organische manieren van werken, spelenderwijs, leuk, boeiend en met een stevige basis. Mindblowing perspectieven die tegelijk ook heel natuurlijk aanvoelen, dat past bij het spelen en leren in de zandbak. Hoe vergaren teams in de natuur effectief voedsel en hoe zorgen ze voor veiligheid? Hoe ben je agile en adaptief zonder dat het teveel energie kost? De natuur weet als geen ander om te gaan met veranderingen, denk aan de seizoenen Bovendien zijn er in ecosystemen geraffineerde vormen van samenwerking waar we veel van kunnen leren. Duik mee in de natuur en leer te kijken naar de principes die de natuur al 3.8 miljard jaar succesvol doet overleven op deze planeet.

De beeldtaal van je organisatie | Ingeborg van Dijk – De Beeldernis
Je gaat in deze workshop ervaren hoe je op een creatieve, beeldende manier naar een organisatie of organisatieonderdeel kunt kijken. D.m.v. het doen van gerichte opdrachten met beelden en kleuren en het maken van tekeningen, boor je een andere, meer onbewuste, laag aan en krijg je informatie waar je anders misschien niet zo snel opgekomen was. Niet alleen doen de beelden en de tekeningen hun werk, maar juist ook het ‘vertalen’ van die beelden en de tekentaal van de tekeningen, geeft verrassende inzichten.
Je gaat dus niet alleen praktisch aan de slag met o.a. beelden zoeken in de natuur, kleuren gebruiken en tekenen, maar krijgt ook handvatten voor het vertalen van de informatie vanuit de beelden en tekeningen en de vele vragen die je daarbij kunt stellen.
Tekenervaring is niet nodig!

Van werkstress naar workflow | Denise Munster- Demusa
Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Dat kan duizend-en-een oorzaken hebben en zich manifesteren in even zoveel symptomen. Naast persoonlijke schade kost werkstress Nederland 1,8 miljard euro op jaarbasis.
Er is een steeds groter groeiende behoefte om werknemers in optimale workflow te krijgen en te behouden. Wat kun je nu zelf doen om van werkstress naar workflow te komen? Wat kun je doen als P&O’er, leidinggevende of werkgever om werknemers in optimale workflow te krijgen en houden? Tijdens deze workshop kennisoverdracht rondom stress, burnout en oplossingsmogelijkheden, daarnaast ga je aan de slag je eigen stress in beeld te brengen en ervaar je de CREF-Workflow wijzer om spelenderwijs stress meer bespreekbaar te maken.

Flippen en Blenden | Sjoerd Boersma – Learningstone
Zou jij jouw trainingen willen verrijken met een online leeromgeving (dat je er dus Blended Learning van wilt maken)? Wil je makkelijker leermaterialen distribueren en hergebruiken? Deelnemers ondersteunen, toetsen en laten samenwerken? Met zo’n omgeving zijn ze beter voorbereid op de training (flipping the classroom). Trainingen worden effectiever en je kan je aanbod aanzienlijk uitbreiden! Tijdens de workshop leer je hoe een online leeromgeving live trainingen kan aanvullen. Maar we gaan vooral concreet een trainingsvoorbeeld van jullie omvormen tot een blended trainingsprogramma. Hoe zet je het materiaal, de communicatie, de samenwerking en de planning op? Hoe vernieuw en verbeter je het programma? Hoe voeg je extra waarde toe en verhoog je de ROI (Return On Investment) voor je klant? En hoe moeilijk is dat eigenlijk?

Zandbak Collegetour | presentatie Petra Noordhuis – Tekst en de rest
Het welbekende format waarin we een aantal boeiende personen uit de wereld van managen, leren en ontwikkelen vragen op de stoel plaats te nemen. Door interviewster Petra worden ze geprikkeld te vertellen over zichzelf, en uitgenodigd te delen wat hun do’s and dont’s zijn uit de wereld van samenwerken en menselijke ontwikkeling.

Krachtige inzichten met numerologie | Theo Jeukens – Jongerennumeroloog
Tijdens deze workshop numerologie krijg je inzicht in hoe deze methode werkt en wat het kan betekenen voor jou, team- en organisatieontwikkeling. Hoe meer mensen, teams en organisatie verbinding krijgen met hun ware identiteit en met elkaar, hoe gelukkiger en betekenisvoller we kunnen zijn met ons werk. Numerologie leert mensen in teams vanuit een nieuw perspectief naar elkaar kijken. We kijken naar de talenten, eigenschappen en uitdagingen van onszelf en de ander. Hierdoor snappen we beter hoe we op elkaar kunnen inspelen. En dat zorgt voor een daadwerkelijke beweging en verandering binnen teams. Dat wil toch iedereen!

Geen lerende, maar een pionierende organisatie! | Gijs van Bilsen – Pentascope
Stel je eens voor: een organisatie zonder hiërarchie, waar iedereen gelijk is en iedereen eigenaar is. Waar het zo normaal is dat je elkaars salaris weet, dat de meesten het alweer vergeten zijn. Waar beslissingen samen worden genomen, zonder dat het een Poolse landdag wordt. Waar mensen zelf bepalen of ze bij de organisatie komen werken. Een organisatie die als hoofddoel heeft om wereldvrede te bereiken (in 2025). Die niet alleen werkt voor klanten, maar ook zelf inspeelt op maatschappelijke problemen die een oplossing verdienen. Een organisatie die zichzelf en anderen aanwakkert om impact te veroorzaken. Die organisatie pioniert al 27 jaar en heet Pentascope. Jij leert van ons pionieren met hoogtepunten en successen. En jij leert van de fouten die we maakten, de keren dat we bijna failliet gingen en de keren dat we die gelijkheid strontirritant vonden. Maar vooral leer je hoe je zelf makkelijker kan pionieren. Je leert hoe je je organisatie in beweging kan houden. En dat in 45 minuten terwijl je lacht, praat, luistert en zelf in beweging komt.

Activiteiten

Spar-Space: kom hier je leerervaringen oprapen | Marjan Engelen – Marjan Engelen Communicatie
Daar zit je dan, vol met verse inspiratie, vol met nieuwe ideeën! Vaak doet al die inspiratie in stilte zijn werk en dat kan nog wel maanden na De Zandbak doorwerken. Maar soms ligt het oprapen en toepassen van de nieuwe ideeën zomaar voor je voeten. In de SPAR-SPACE helpt Marjan je met oprapen. Denk dan aan vragen als: Hoe betrek ik mijn collega’s bij dit gedachtengoed? Hoe zet ik mijn leerervaring om naar een collectieve ervaring? Hoe ga ik hierover communiceren in mijn organisatie? En met wie?
In de SPAR-SPACE heb jij (of jij met een collega) een half uur unieke tijd van doorgewinterde sparringpartner Marjan Engelen. Marjan’s motto: ‘Leren ligt voor je voeten’ en haar specialiteit is Interne Communicatie en het bedenken van slimme processen daarvoor.

Roofvogelfeedback | Fares Boustanji – Rebird
Wat kun je leren van een roofvogel? Meer dan je denkt. Om te beginnen zijn roofvogels strategische jagers die zijn ingesteld op optimale efficiëntie. Ze kunnen het zich niet permitteren meer energie te gebruiken dan nodig is. Daarbij zijn ze zeer sensitief en hebben volledig de leiding over zichzelf.
Tijdens deze activiteit met roofvogels worden de gedachtes en intenties achter jouw handelingen direct gespiegeld. De interpretatie van deze directe, heldere en eerlijke feedback maakt je bewust van jouw uitstraling en het effect daarvan op je omgeving.

Chi running | Ninke van der Kooij
Als iets moeilijk of zwaar wordt zijn we geneigd om harder te werken. Dat geld ook voor (hard)lopen. Hardlopen is na veldvoetbal de meest blessuregevoelige sport die er is.
En toch lopen we vaak door de pijn heen, volgen schema’s die niet bij ons lijf passen en hebben doelen die alleen door heel diep te gaan te realiseren zijn. Met blessures tot gevolg. Eigenlijk net als we in ons werk doen (top down organiseren, systemen leidend laten zijn, maar doorgaan). We werken door tot we opgebrand zijn. Met chirunning merk je, voel je dat het ook anders kan. Moeiteloos lopen, doen door niet te doen, vanuit een krachtige basishouding en in balans. Zoals we ook zouden willen werken. In de flow…..Veel principes van chirunning zijn terug te voeren in onze dagelijkse werkzaamheden en organisaties. Deze workshop leert je de basis van het hardlopen op een milde blessurevrije en ontspannen manier. Principes die je gelijk ook in je werk kan toepassen.

Los-Het-Op-Met-Humor-Atelier | Ulberthe Wielinga – Buro Winners  & Esther Glas – Glaswerkt
Veel mensen ervaren dagelijks kleine irritaties op het werk. Het is tussen jou en een collega gaan schuren. Zoiets kan ver oplopen en uiteindelijk ga je met veel moeite en tegenzin je collega feedback geven. Wij geloven dat als je maar snel genoeg bent, je in veel gevallen geen feedbackgesprek nodig hebt. De oplossing? Humor! Tijdens De Zandbak bouwen we het Los-het-op-met-humor Atelier. In dit atelier ontdekken we graag samen met jou en anderen hoe humor veel kleine irritaties en feedbackgesprekken kan voorkomen. Wij hebben geen antwoorden, geen powerpoints en geen lijstje met bullets met betrekking tot humor. Wel hebben we van alles verzameld dat leidt tot het ervaren, opsporen en delen van humorvolle manieren om het klein dagelijks geneuzel op het werk aan te pakken. Het atelier is open van 9.00-17.00 uur. Twee keer per dag vindt er een workshop van 45 minuten plaats waarin we met alles wat er tot stand gekomen is in het atelier samen aan het werk gaan.  Al experimenterend creëren we zo met zijn allen mooie inzichten, handige tips en misschien zelfs wel toffe tools voor het creëren van humor bij geneuzel op het werk. Je bent van harte welkom.

Massage | Dorine Zwaan, Saskia van den Broek & Anneke van Holstein
Als HOLOS masseurs willen wij jou de mogelijkheid bieden om met al je aandacht te voelen. Onze handen zijn het hulpmiddel. Wat wil je lichaam je vertellen, hoe is de geest ermee verbonden en wat komt er bij je op of los? We hebben niet de bedoeling om dat wat je ervaart te veranderen. Omdat wij geloven dat niet de verandering, maar het ervaren/toelaten de schakel is waardoor jij zelf verandering inzet. Door onze langzamere manier van masseren kun jij ons goed volgen.

Klankschaal, Luister naar jezelf | Simone Busscher & Petra ter Keurs
Ervaar de kracht van klank en experimenteer, ontdek en speel met kleur, vorm en beweging bij de workshop ‘Luister naar jezelf’.Heb jij je wel eens mee laten voeren op de magische klanken van klankschalen, tingsha, rainstick en koshi? En wil je kleur en vorm geven aan jouw klankbeleving? Laat je dan verrassen tijdens het festival en kom naar de workshop ‘luister naar jezelf’. Elk lichaam is een unieke klankkast. Ervaar welk effect de verschillende klanken hebben op jouw lijf. Gun jezelf een ‘klankenbad’ terwijl je heerlijk ontspannen ligt. Jouw innerlijke beleving geef je vervolgens vorm en kleur door te schilderen. Gun jezelf deze prachtige ervaring tijdens het zomerfestival!


Tekeningen vertellen meer dan je denkt! | Ingeborg van Dijk – De Beeldernis
In deze inloopactiviteit breng je een eigen doel in. Door hierover een tekening te maken en daarna samen te kijken naar wat de tekentaal vertelt, kun je snel inzicht krijgen in je proces. Je maakt kennis met hoe je tekeningen in kunt zetten in je coach- of therapiepraktijk. En je hoeft niet te kunnen tekenen! Tekenen is een taal en tekeningen geven veel bewuste én onbewuste informatie. De kunst is om die tekentaal te herkennen, er goede vragen over te stellen en de antwoorden en inzichten vervolgens in te zetten voor het doel.

Waar haal jij de moed vandaan? | Judith Budde & Esther Glas & Andor de Rooy – het Balkon & GlasWerkt & De Rooy Management Ontwikkeling
Sta jij op het punt iets te doen dat moed vraagt? Iets voor jou persoonlijk of voor je organisatie? Of wil je zomaar eens onderzoeken hoe jij je tot moed verhoudt? Kom dan langs in de ‘Tent der Moedigen’ voor een individuele reis van 30 minuten. Je kunt er moed verzamelen, je angsten onder ogen zien, je verlangen ervaren en ook je gebrek aan moed en je vrees om te falen zijn welkom.  Laat je inspireren door de moed van anderen, zoals de Sioux Indianen uit Dakota. Zij bedachten de gevederde haardracht als symbool van moed en groei naar volwassenheid. Geef jezelf een veer als krachtbron en zie waarheen hij je voert.  

In de Reis van de Moed sta je stil bij wat jou beweegt als het gaat om moedig zijn. Wat mag er zijn en wat mag je waarderen? Ontdek (opnieuw) welke ‘veren van moed’ je met trots mag dragen en welke je een hart onder de riem kunnen steken voor je toekomst. Luister naar de innerlijke stemmen die je waarschuwen, stimuleren of misschien juist tegenhouden. Wat vertellen zij? En ervaar te verdragen wat er is. Er zijn wellicht innerlijke tegenstellingen die spanning oproepen. Daarbij stil te staan geeft je de mogelijkheid weloverwogen richting te geven aan de weg die jij wilt gaan. Je reisleiders zijn (afwisselend) Esther Glas, Andor de Rooy en Judith Budde

Speedcoaching | Ghita Hulster – Shadowfax Coaching
Heb jij een vraag, dilemma, idee of gedachte die jou bezig houdt? Of wellicht heb je er behoefte aan om kort te sparren na wat je allemaal beleefd hebt en wat losgemaakt is in De Zandbak. Lekker buiten, wandelend of zittend op een bankje met een drankje… Een half uurtje allen voor jou! Gun jezelf deze reflectietijd.

Mini-retraite; Ervaar de stilte in wandeling en meditatie | Marieke van Engelen – In Stilte
In deze mini-retraite nodigen we je uit om tijdens een wandeling en een meditatie te ontdekken wat het stil-zijn met je doet.

College Tour Gast: Judith Slot, Manager Procurement, Siemens Nederland N.V.
Belangrijker dan haar werk vindt ze de mensen met wie ze werkt. Die stimuleert en inspireert ze op haar eigen manier: duidelijk, direct en betrokken. Ze praat niet alleen met vrouwen op de werkvloer over de balans tussen werk en privé; dat doet ze ook met de mannen. Dat kan ook niet anders in een technisch bedrijf, waar ruim 90% van de medewerkers uit mannen bestaat. Ze houdt feilloos in de gaten met wie het even minder goed gaat en ze coacht al haar medewerkers op regelmatige basis. Het ziekteverzuim op haar afdeling is daardoor opvallend laag.
Niets menselijks is haar vreemd: als haar lontje korter wordt en ze de neiging heeft om kroketten in de bedrijfskantine te halen, dan weet ze dat het tijd is om even pas op de plaats te maken. Hoe ze het allemaal doet vertelt ze tijdens de Collegetour. Niet alleen vanuit de leidinggevende rol, maar ook vanuit de rol van werknemer, moeder en echtgenote.

College Tour Gast: Tom Zomer, trainer en coach arbeidsparticipatie bij Waardevol
Hij was onder andere hovenier en leraar in het agrarisch onderwijs. Daarna  bekleedde hij diverse managementfuncties. Nu zet hij mbo’ers met een afstand tot de arbeidsmarkt weer ‘met de poten in de wereld’. Dat doet hij door middel van werkprojecten, gecombineerd met coaching. Hij prikt feilloos door de buitenste laag van gedrag heen en komt met zijn directe aanpak al snel tot de kern: de behoefte aan erkenning, waardering en vertrouwen.

Waar de buitenwereld onwil ziet, ziet hij onmacht. Wanneer ze overleven, leren ze bij hem weer te leven. Hij was ooit zelf langere tijd werkloos. Nu leidt hij zijn cliënten weer naar werk. Zijn stelling is desondanks: ‘Je verbetert hun situatie niet alleen door middel van werk’. Wat wél werkt vertelt hij in de Collegetour. 

Verwacht: Het goede gesprek, over waarnemen: filosofisch, praktisch en interactief | Wim Wolbrink – Verteltheater Werder

 

Het Lagerhuis
Boksen
Speed Coaching
Pelgrimswandeling
Tai Chi
Meditatie
Spellen Spelen
Zandkastelen Bouwen
Reuze Bellen Blazen


Meld je aan!